Chapter 7 True/ False

Helpfulness: 0
Set Details Share
created 4 years ago by Lazybones
2,652 views
book cover
Microbiology
Chapter 7
updated 4 years ago by Lazybones
show moreless
Page to share:
Embed this setcancel
COPY
code changes based on your size selection
Size:
X
Show:
1

1) Any process that destroys the non-spore forming contaminants on inanimate objects is sterilization.

Answer: FALSE

2

2) Desiccation is a reliable form of sterilization.

Answer: FALSE

3

3) The thermal death time is the time needed to kill all the bacteria in a particular culture at a certain temperature.

Answer: TRUE

4

4) Pseudomonas has been found growing in quaternary ammonium compounds (quats).

Answer: TRUE

5

5) Moist heat destroys organisms by denaturing proteins.

Answer: TRUE

6

6) Some antimicrobial chemicals are considered to be disinfectants and antiseptics.

Answer: TRUE

7

7) The pH of the medium has no effect on the activity of the disinfectant being applied.

Answer: FALSE

8

8) Ultraviolet light (UV) causes irreversible breaks in DNA strands.

Answer: FALSE

9

9) Autoclaving is the most effective method of moist heat sterilization.

Answer: TRUE

10

10) Microorganisms placed in high concentrations of salts and sugars undergo lysis.

Answer: FALSE