chapter 15 Flashcards


Set Details Share
created 6 years ago by JuliusSneezer
5,467 views
updated 6 years ago by JuliusSneezer
show moreless
Page to share:
Embed this setcancel
COPY
code changes based on your size selection
Size:
X
Show:
1
card image

1) What is the IUPAC name of the compound shown?

A) isopropylamine
B) propylamine
C) 2-propylamine
D) 1-methylethylamine
E) N-methylethylamine

Answer: E

2
card image

2) Which molecule is N,N-dimethylpropylamine?

Answer: D

3
card image

3) Which molecule shown is trimethylamine?

Answer: B

4
card image

4) Which molecule shown is N,N-dimethylethylamine?

Answer: C

5

5) When the nitrogen atom in an organic compound has four covalent bonds, it is called a

A) primary amine.

B) secondary amine.

C) tertiary amine.

D) quaternary ammonium ion.

E) tetraammine.

Answer: D

6

6) All of the following compounds are amines except

A) histamine.

B) amphetamine.

C) aniline.

D) aspirin.

E) caffeine.

Answer: D

7

7) Which compound is a secondary amine?

A) diethylamine

B) trimethylamine

C) N-ethyl-N-methylpropylamine

D) N,N-dimethylethylamine

E) isopropylamine

Answer: A

8

8) Which compound is a primary amine?

A) trimethylamine

B) isopropylamine

C) diethylamine

D) N-ethyl-N-methylpropylamine

E) N,N-dimethylethylamine

Answer: B

9
card image

9) Which of the following molecules is an example of a primary amine?

Answer: A

10
card image

10) Which of the following molecules is an example of a secondary amine?

Answer: E

11
card image

11) Which molecule is a tertiary amine?

Answer: B

12

12) Amines are classified by ________

A) the number of hydrogens attached to the nitrogen.

B) the number of alkyl groups attached to the nitrogen.

C) the number of carbons attached to the carbon bonded to the nitrogen.

D) the number of carbons present in the molecule.

E) none of the above

Answer: B

13

13) Amines are most similar in chemical structure and behavior to

A) a primary alcohol.

B) the hydronium ion.

C) water.

D) ammonia.

E) sodium hydroxide.

Answer: D

14

14) Amines can be considered organic derivatives of the inorganic compound

A) water.

B) carbon dioxide.

C) ammonia.

D) sodium hydroxide.

E) none of these

Answer: C

15

15) Which organic functional group is important for its basic properties?

A) amine

B) aromatic

C) carbonyl

D) phenol

E) hydroxyl

Answer: A

16

16) All of the following are properties of amines except

A) They react with acids to form amides.

B) They frequently have offensive odors.

C) Those that can form hydrogen bonds have higher boiling points than expected for their molecular weight.

D) Those with low molecular weights are soluble in water.

E) They act as bases in many reactions.

Answer: A

17
card image

17) Which amine has the lowest boiling point?

Answer: D

18
card image

18) Which amine has the highest boiling point?

Answer: B

19

19) Which class of amines can form intermolecular hydrogen bonds?

A) 1°

B) 3°

C) 2°

D) A and B

E) all of the above

Answer: D

20
card image

20) What is the correct IUPAC name for the following compound?

A) ethyl phenyl amine

B) N-ethyl aniline

C) ethyl aniline

D) 2-ethyl aniline

Answer: B

21

21) Which molecule listed is heterocyclic?

A) benzoic acid

B) pyridine

C) aniline

D) naphthalene

E) phenol

Answer: B

22
card image

22) Which molecule is a heterocyclic compound?

Answer: E

23
card image

23) The reaction that occurs between an amine and an acid is best illustrated by

Answer: D

24

24) Which formula best represents the form an amine takes in acidic solution?
A) RNH3 +

B) RNH-

C) RNH2

D) RNH2 +

E) RNH2 -

Answer: A

25

25) Which formula best represents the form an amine takes in basic solution?

A) RNH-

B) RNH3 +

C) RNH2 -

D) RNH2 +

E) RNH2

Answer: E

26

26) When an amine behaves as a base it ________ a hydrogen ion to form a(an) ________ ion.

A) loses; hydronium

B) loses; ammonium

C) gains; hydronium

D) loses; hydroxide

E) gains; ammonium

Answer: E

27
card image

27) The reaction of an amine with water is best represented by

Answer: A

28

28) What is the most important physical property of amines?

A) they are weak bases

B) they are oxidizing acids

C) they are weak acids

D) they are strong acids

E) they are strong bases

Answer: A

29

29) Which type of amine will react with mineral acids to form soluble ammonium salts?

A) 3°

B) 2°

C) 1°

D) A and B

E) A, B and C

Answer: E

30

30) Which compound is an example of an amine salt?

A) sulfanilamide

B) methylammonium chloride

C) histamine

D) pyridoxine

E) thioacetamide

Answer: B

31

31) If methylamine reacts with hydrochloric acid, the major product will be

A) dimethylammonium chloride.

B) trimethylammonium chloride.

C) methylammonium chloride.

D) ammonium chloride.

E) methylammonium hydroxide.

Answer: C

32

32) Lemon juice can be used to remove the odor of fish on a person's hands after cleaning fish. The chemical explanation for this is that the

A) acid in the lemon juice increases the volatility of the odor-causing amines.

B) lemon juice dilutes the odor-causing amines.

C) acid in the lemon juice reacts with the odor-causing amines to form an odorless salt.

D) lemon juice removes the bitter flavor often associated with nitrogen compounds.

E) pleasant odor of the lemon juice covers the fishy odor.

Answer: C

33
card image

33) Which compound is an example of an amine salt?

Answer: C

34
card image

34) The reaction of the pyridinium ion with water is best represented as

Answer: D

35

35) All of the following are characteristics of alkaloids except

A) physiologically active

B) toxic to humans in high doses

C) basic

D) bitter tasting

E) pleasant smelling

Answer: E

36

36) All of the following are nitrogen-containing compounds found in living organisms except

A) proteins.

B) alkaloids.

C) carbohydrates.

D) nucleotides.

E) neurotransmitters.

Answer: C

37
card image

37) What is the correct IUPAC name of the compound shown?

A) N-methyl aniline

B) 2-methyl aniline

C) 1-methyl aniline

D) 1-methyl-2-aniline

E) 1-methyl-1-aniline

Answer: B

38

38) When comparing amine compounds of different classes but similar molar masses, which type will most likely be the highest boiling point?

A) primary amines

B) secondary amines

C) tertiary amines

D) quaternary ammonium salts

Answer: A

39

39) The boiling point of ethylamine is higher than that of propane but lower than that of 1-propanol. This means that

A) a molecule of ethylamine cannot form a hydrogen bond with another molecule of itself

B) hydrogen bonds between two amino groups are weaker than those between two alcohol groups

C) the intermolecular forces between two amine molecules are only dipole-dipole

D) the intermolecular forces between two amine molecules are ionic in nature

E) the intermolecular forces between two amine molecules are only London dispersion forces.

Answer: B

40

40) An alkaloid used in treating malaria is

A) quinine.

B) histamine.

C) atropine.

D) nicotine.

Answer: A

41

41) An alkaloid is best described as any

A) basic compound obtained from a plant.

B) amide obtained from a plant.

C) basic compound obtained from either an animal or a plant.

D) diamine obtained from an animal.

E) both A and B.

Answer: A

42
card image

42) Which of the following is a heterocyclic amine?

Answer: B

43

43) An amine that is insoluble in water can be made to dissolve by adding it to an aqueous solution of

A) HCl.

B) NaOH.

C) a different amine.

D) an amide.

E) none of the above; it can't be made water soluble.

Answer: A

44

44) Which of these types of compounds forms salts with acids?

A) ketones

B) amines

C) alcohols

D) carboxylic esters

E) ethers

Answer: B

45
card image

40) The following is an example of a

A) tertiary amine.

B) quanternary amine.

C) tertiary ammonium salt.

D) quaternary ammonium salt.

E) secondary ammonium salt.

Answer: D