A&P II Chapter 28 Flashcards


Set Details Share
created 7 years ago by Cody_Feazell
907 views
Quiz 2
show moreless
Page to share:
Embed this setcancel
COPY
code changes based on your size selection
Size:
X
Show:
1

The irregular ridge on the midline of the scrotum, formed from fusion of the urethral folds during development is the

Feedback: Incorrect Answer: The raphe is the irregular midline ridge of the scrotum. The myometrium is the thick, middle layer of smooth muscle found in the uterus.

2

In the testis, sperm cells develop in the

Feedback: Incorrect Answer: Sperm develop in the seminiferous tubules of the testes. Rete testis is the tubular network that the tubuli recti empty into.

3

The leftover portion of the process vaginalis that covers the testes is the

Feedback: Incorrect Answer: The tunica vaginalis is the leftover portion of the process vaginalis that coversthe testes. The inguinal canals are bilateral oblique passageways in the anterior abdominal wall.

4

Large cells that nourish developing sperm cells and form the blood-testes barrier are

Feedback: Incorrect Answer: The Sertoli cells also referred to as the "nurse" cells nourish the developing sperm cells and form the blood-testes barrier. Primary spermatocytes are the cells that can undergo meiosis to become secondary spermatocytes; they are produced by spermatogonia that undergo mitosis.

5

Given these cells:

1. primary spermatocytes
2. secondary spermatocytes
3. spermatids
4. spermatogonia
5. sperm cells.

Arrange the cells in the order in which they are produced during spermatogenesis.

Feedback: Incorrect Answer: The sequence of cells produced during spermatogenesis is: 4,1,2,3,5.

6

From each primary spermatocyte, __________ sperm cell(s) is (are) produced; from each primary oocyte, __________ secondary oocyte(s) is (are) produced.

Feedback: Incorrect Answer: Each primary spermatocyte produces 4 sperm cells. Each primary oocyte produces 1 secondary oocyte.

7

A comma-shaped structure on the posterior testis; maturation of sperm cells occurs here.

Feedback: Correct Answer: The epididymis is the comma-shaped structure on the posterior testis, where the maturation of sperm occurs.

8

From the ejaculatory duct, sperm cells travel directly into the

Feedback: Correct Answer: Sperm cells travel into the prostatic part of the urethra after leaving the ejaculatory duct.

9

The cap (formed from the corpus spongiosum) over the distal end of the penis is the

Feedback: Incorrect Answer: The cap over the distal end of the penis is called the glans. The crus of the penis is the expansion of each corpora cavernosum found at the base of the penis.

10

Erectile columns that form the dorsal surface and sides of the penis are the

Feedback: Incorrect Answer: The corpora cavernosa are the two erectile columns that form the dorsal surface and sides of the penis. The crus of the penis is the extension of each corpora cavernosum found at the base of the penis.

11

Which of these structures contributes the greatest percentage to semen?

Feedback: Incorrect Answer: The seminal vesicles contribute the greatest percentage of secretions to semen, approximately 60%. The corpus spongiosum does not contribute secretions to semen.

12

This hormone is released from the hypothalamus and stimulates cells in the anterior pituitary.

Feedback: Incorrect Answer: GnRH is released from the hypothalamus and stimulates cells in the anterior pituitary. Estrogen is a hormone secreted by the ovaries.

13

__________, which is secreted by the placenta, stimulates the synthesis and secretion of testosterone before birth.

Feedback: Incorrect Answer: HCG is the hormone secreted by the placenta that stimulates the synthesis and secretion of testosterone prior to birth.

14

Testosterone has a negative-feedback effect on

Feedback: Incorrect Answer: Testosterone has a negative-feedback effect not only on FSH secretion, but also on GnRH and LH secretion.

15

In the male, the process in which sperm cells, secretions of the prostate, and secretions of the seminal vesicles accumulate in the prostatic urethra is called

Feedback: Correct Answer: Emission is the accumulation of semen (sperm cells and secretions from the male reproductive glands) in the prostatic urethra.

16

The visceral peritoneum covering the surface of the ovary is

Feedback: Incorrect Answer: The germinal epithelium is the visceral peritoneum covering the surface of the ovary. The ovarian ligament attaches the ovary to the superior margin of the uterus.

17

At birth, a girl has in her ovaries many __________ that have started meiosis but stopped at prophase I.

Feedback: Incorrect Answer: At birth a girl has approximately 2 million primary oocytes that have started meiosis but have stopped at prophase I. Secondary oocytes are the cells produced when primary oocytes complete their first meiotic division.

18

A primary oocyte divides to produce a(n)

Feedback: Incorrect Answer: A primary oocyte completes the first meiotic division to produce a secondary oocyte and a polar body.

19

The layer of clear, viscous fluid that is deposited around a primary oocyte is the

Feedback: Incorrect Answer: The zona pellucida is the layer of clear, viscous fluid that is deposited around a primary oocyte. The corona radiata are the inner most cells of the cumulus mass.

20

The innermost cells of the cumulus mass are called the

Feedback: Incorrect Answer: The corona radiata are the inner most cells of the cumulus mass. The antrum is the fluid filled chamber that develops around a secondary follicle.

21

In the process of oogenesis, a polar body

Feedback: Incorrect Answer: Polar bodies are formed before and after fertilization takes place. Polar body formation occurs just prior to ovulation, when the first meiotic division is complete, and after fertilization, as the second meiotic division is completed.

22

During ovulation, a(n) __________ is released from the ovary.

Feedback: Incorrect Answer: During ovulation a secondary oocyte is released from the ovary.

23

After ovulation, the granulosa cells of the follicle develop into a glandular structure called the

Feedback: Correct Answer: The corpus luteum is formed from the granulosa cells of the follicle that released the secondary oocyte at ovulation.

24

The funnel-shaped end of the uterine tube (fallopian tube) is the

Feedback: Incorrect Answer: The infundibulum is the funnel-shaped end of the uterine tube. The ampulla is the part of the uterine tube nearest the infundibulum.

25

The large, superior, rounded portion of the uterus is the

Feedback: Incorrect Answer: The fundus is the large, superior, rounded portion of the uterus. The cervix is the narrow, inferior portion of the uterus.

26

The innermost layer of the uterus is the

Feedback: Correct Answer: The endometrium is the innermost layer of the uterus.

27

Which of these layers is shed during menses?

Feedback: Incorrect Answer: The functional layer of the endometrium is shed during menses. The myometrium is the thick, middle layer of the uterus that consists of smooth muscle.

28

The superior, domed portion of the vagina is called the

Feedback: Incorrect Answer: The fornix is the superior, domed portion of the vagina. The columns of the vagina are longitudinal ridges that extend the length of the anterior and posterior vaginal walls.

29

In the female, erectile tissue that corresponds to the corpus spongiosum in the male is the

Feedback: Correct Answer: The bulb of the vestibule is the erectile tissue in the female that corresponds to the corpus spongiosum in the male.

30

Concerning the breasts:

Feedback: Incorrect Answer: Lactiferous ducts open on the surface of the nipple, not the areola.

31

The first episode of menstrual bleeding is called

Feedback: Incorrect Answer: Menarche is the first episode of menstrual bleeding. PMS is a condition of nervousness, irritability, emotional disturbance, headache, and other various symptoms affecting some women prior to menstruation.

32

During the menstrual cycle, the time between the ending of menses and ovulation is called the

During the menstrual cycle, the time between the ending of menses and ovulation is called the

33

The hormone responsible for ovulation is

Feedback: Incorrect Answer: A LH surge causes ovulation.

34

In the menstrual cycle, progesterone levels are highest during

Feedback: Incorrect Answer: Progesterone levels are highest during the secretory phase of the menstrual cycle. Progesterone levels are relatively low in the proliferative phase.

35

The cause of menses in the menstrual cycle is

Feedback: Incorrect Answer: A decreased level of progesterone and estrogen secretion by the ovary causes menses.

36

A woman with a typical 28-day menstrual cycle is most likely to become pregnant from sexual intercourse occurring on days

Feedback: Incorrect Answer: A woman with a typical 28-day menstrual cycle is most likely to become pregnant from sexual intercourse occurring on days 9-14, 5 days before and 1 day after ovulation.

37

While the follicle is developing, a positive-feedback loop occurs in which __________ stimulates the follicle, which increases the secretion of __________, which stimulates GnRH secretion.

Feedback: Incorrect Answer: Stimulation of the follicle by FSH causes the secretion estrogen, which stimulates GnRH secretion.

38

After fertilization, development of a full-term fetus depends upon

Feedback: Incorrect Answer: After fertilization, the maintenance of the corpus luteum by the release of HCG from the trophoblast is essential for the development of a full-term fetus.

39

During sexual intercourse, oxytocin and __________ both stimulate smooth muscle contractions in the uterus and uterine tubes.

Feedback: Incorrect Answer: Oxytocin and prostaglandins both stimulate smooth muscle contractions in the uterus and uterine tubes during sexual intercourse.