Chapter 3 True/ False

Helpfulness: +1
Set Details Share
created 3 years ago by Lazybones
609 views
book cover
Microbiology
Chapter 3
updated 3 years ago by Lazybones
show moreless
Page to share:
Embed this setcancel
COPY
code changes based on your size selection
Size:
X
Show:
1

1) The counterstain used in the Gram stain is a basic dye.

Answer: TRUE

2

2) In a completed Gram stain, gram-negative bacteria are colorless.

Answer: FALSE

3

3) In a completed Gram stain, gram-positive bacteria are purple.

Answer: TRUE

4

4) If acid-fast bacteria are stained with the Gram stain, they will stain gram-negative.

Answer: FALSE

5

5) The limit of resolution of the compound microscope illuminated with visible light is approximately 0.2 μm.

Answer: TRUE

6

6) Both phase-contrast microscopy and differential interference contrast microscopy are used to

view the internal structures of cells without staining.

Answer: TRUE

7

7) Cells viewed in darkfield microscopy appear similar to those stained with the negative stain.

Answer: TRUE

8

8) The capsules and flagella of bacteria can be observed in gram-stained smears.

Answer: FALSE

9

9) The greater resolution of the electron microscope compared to the compound microscope is due to the longer wavelengths of the electrons used to examine specimens.

Answer: FALSE

10

10) Scanned probe microscopy is used to examine fine detail of molecular complexes, such as blood clots, or molecules, such as DNA.

Answer: TRUE