Cancel
© 2014 Easy Notecards
card-image
camera

Chapter 16 The Endocrine System Exam

Set Details Share
Helpfulness: +5
created 3 years ago by SuperNerdo
18,081 views

Chapter 16 The Endocrine System Lab exam Matching True - false

show more
  • 1
    card image
    Figure 16.1

    Using Figure 16.1, match the following:

    1) Produces the hormones that promote the development of the female secondary sexual
    characteristics at puberty.

    2) Storehouse for the hormones produced by the hypothalamus of the brain.

    3) Produces the hormones that direct the production of the secondary male sex characteristics.

    4) Produce steroid hormones and glucocorticoids and mineralocorticoids.

    5) Produces hormones and is considered a neuroendocrine organ.
    1. Answer: D

    2. Answer: B

    3. Answer: E

    4. Answer: C

    5. Answer: A
  • 2
    card image
    Figure 16.2

    Using Figure 16.2, match the following hypothalamic hormones with the pituitary hormone targets:

    6) Growth hormone-releasing hormone (GHRH).

    7) Gonadotropin-releasing hormone (GnRH).

    8) Prolactin-releasing hormone (PRH).

    9) Corticotropin-releasing hormone (CRH).

    10) Thyrotropin-releasing hormone (TRH).
    6. Answer: A

    7. Answer: C

    8. Answer: B

    9. Answer: E

    10. Answer: D
  • 3
    Match the following:

    A) Pituitary dwarfism
    B) Diabetes mellitus
    C) Addisonʹs disease
    D) Gravesʹ disease
    E) Acromegaly

    11) An autoimmune problem
    involving the thyroid gland.

    12) Hyposecretion of growth
    hormone.

    13) Hyposecretion of the
    pancreas.

    14) Hyposecretion of the adrenal
    cortex.

    15) Hypersecretion of growth
    hormone.
    11) D
    12) A
    13) B
    14) C
    15) E
  • 4
    Match the following:

    A) Cretinism
    B) Myxedema
    C) Cushingʹs disease
    D) Acromegaly

    16) Hyposecretion of the thyroid
    in adults.

    17) Hypersecretion of the adrenal
    cortex.

    18) Hypersecretion of growth
    hormone.

    19) Hyposecretion of the thyroid
    in infants.
    16) B
    17) C
    18) D
    19) A
  • 5
    Match the following:

    A) Parathyroid
    B) Adrenal medulla
    C) Pancreas
    D) Thyroid
    E) Hypophysis

    20) The size and shape of a pea;
    produces hormones that
    stimulate other endocrine
    glands.

    21) The gland that controls the
    fight-or-flight reaction.

    22) Produces hormones that
    regulate glucose levels in the
    body.

    23) Produces a hormone that
    controls blood levels of
    calcium and potassium by
    their removal from bone
    tissue.

    24) Produces the bodyʹs major
    metabolic hormones.
    20) E
    21) B
    22) C
    23) A
    24) D
  • 6
    True/False Questions
    1) In humans, melatonin may inhibit sexual maturation.
    Answer: TRUE
  • 7
    2) The antagonistic hormones that regulate the blood calcium level are calcitonin-parathormone.
    Answer: TRUE
  • 8
    3) The hormone that raises blood sugar levels is insulin.
    Answer: FALSE
  • 9
    4) The endocrine structure that develops from the nervous system is the anterior pituitary.
    Answer: FALSE
  • 10
    5) Both ʺturn onʺ factors (hormonal, humoral, and neural stimuli) and ʺturn offʺ factors (feedback
    inhibition and others) may be modulated by the activity of the nervous system.
    Answer: TRUE
  • 11
    6) ACTH stimulates the adrenal cortex to release corticosteroid hormones.
    Answer: TRUE
  • 12
    7) LH is also referred to as a gonadotropin.
    Answer: TRUE
  • 13
    8) The only known effect of prolactin in humans is to produce impotence in males.
    Answer: FALSE
  • 14
    9) Oxytocin is a strong stimulant of uterine contractions.
    Answer: TRUE
  • 15
    10) Follicle cells of the thyroid gland produce thyroglobulin, while follicle cells of the parathyroid
    produce calcitonin.
    Answer: FALSE
  • 16
    11) The thyroid gland is embedded in the parathyroid tissue.
    Answer: FALSE
  • 17
    12) The prime metabolic effect of cortisol is gluconeogenesis.
    Answer: TRUE
  • 18
    13) The beta cells are the pancreatic islet cells that produce insulin.
    Answer: TRUE
  • 19
    14) Most Type II diabetics do not produce insulin.
    Answer: FALSE
  • 20
    15) Peptide hormones enter the target cells and elicit a response by mediating neurotransmitter
    effects.
    Answer: FALSE
  • 21
    16) Calcitonin is a peptide hormone that has destructive effects on the skeletal system.
    Answer: FALSE
  • 22
    17) Aldosterone is the most potent mineralocorticoid produced in the adrenals but the least
    abundant.
    Answer: FALSE
  • 23
    18) Atrial natriuretic peptide is a hormone that controls blood pressure in part by increasing the
    urinary excretion of sodium.
    Answer: TRUE
  • 24
    19) While glucagon is a small polypeptide, it is nevertheless very potent in its regulatory effects.
    Answer: TRUE
  • 25
    20) The thyroid gland is a large gland that controls metabolic functions throughout the life of an
    individual.
    Answer: TRUE
  • 26
    21) Many hormones synthesized in the gastrointestinal tract are chemically identical to brain
    neurotransmitters.
    Answer: TRUE
  • 27
    22) All of the following hormones are secreted by the adenohypophysis: ACTH, FSH, and LH.
    Answer: TRUE
  • 28
    23) Iodine is an essential element required for the synthesis of thyroxine.
    Answer: TRUE
  • 29
    24) The endocrine gland that is probably malfunctioning if a person has a high metabolic rate is
    the parathyroid.
    Answer: FALSE
  • 30
    25) Growth hormone always exerts its influence by targeting other endocrine glands to produce
    hormones.
    Answer: FALSE
  • 31
    26) Diabetes insipidus and diabetes mellitus are both caused by a genetic mutation involving the
    synthesis of insulin.
    Answer: FALSE
  • 32
    27) The stimulus for calcitonin release is usually excessive amounts of growth hormone synthesis
    Answer: FALSE
  • 33
    28) Glucocorticoids are steroid hormones that usually enhance the immune responses when an
    individual is suffering from severe stress.
    Answer: FALSE
  • 34
    29) Direct gene activation involves a second-messenger system.
    Answer: FALSE
  • 35
    30) All peptide hormone synthesis requires gene activation that produces mRNA.
    Answer: TRUE
  • 36
    31) All adenohypophyseal hormones except GH affect their target cells via a cyclic AMP
    second-messenger.
    Answer: TRUE
  • 37
    If you have any questions or notice any mistakes,
    Please message me. I will try to reply within 48 hours.
    Thank you for taking the time to view my notecards!
    Good luck in your class!