Cancel
© 2014 Easy Notecards
card-image

Chapter 28 Pregnancy and Human Development Exam

Set Details Share
Helpfulness: +6
created 3 years ago by SuperNerdo
18,817 views

Human Anatomy & Physiology, 8e (Marieb/Hoehn), Chapter 28 Pregnancy and Human Development

updated 1 year ago by SuperNerdo

Grade levels:
College: First year, College: Second year, College: Third year, College: Fourth year

show more
  • 1
    1) Cells on the dorsal surface of the two-layered embryonic disc migrate to form a raised groove known as the ________.
    A) blastocyst
    B) amnion formation
    C) germ cell formation
    D) primitive streak
    Answer: D
    Page Ref: 1081
  • 2
    2) The result of polyspermy in humans is ________.
    A) multiple births
    B) a nonfunctional zygote
    C) interruption of meiosis
    D) mitotic insufficiency
    Answer: B
    Page Ref: 1073
  • 3
    3) It is impossible for sperm to be functional (able to fertilize the egg) until after ________.
    A) the tail disappears
    B) they become spermatids
    C) they undergo capacitation
    D) they have been stored in the uterus for several days
    Answer: C
    Page Ref: 1072-1073
  • 4
    4) Milk ejection or letdown reflex is stimulated by which of the following hormones associated with pregnancy?
    A) inhibin
    B) oxytocin
    C) prolactin
    D) gonadotropin
    Answer: B
    Page Ref: 1093-1095
  • 5
    5) Estrogen and progesterone maintain the integrity of the uterine lining and prepare the mammary glands to secrete milk. Which of the following structures makes this possible during the first three months of pregnancy?
    A) the amnion
    B) the chorion
    C) corpus luteum
    D) corona radiata
    Answer: C
    Page Ref: 1078
  • 6
    6) The placenta, a vitally important metabolic organ, is made up of a contribution from mother and fetus. Which portion is from the fetus?
    A) chorion
    B) umbilicus
    C) yolk sac
    D) amnion
    Answer: A
    Page Ref: 1078
  • 7
    7) Relaxin is a hormone produced by the placenta and ovaries. The function of this hormone is to ________.
    A) block the pain of childbirth
    B) ensure the implantation of the blastula
    C) relax the pubic symphysis
    D) prevent morning sickness
    Answer: C
    Page Ref: 1089
  • 8
    8) Proteases and acrosin are enzymes. How do they function in reproduction?
    A) They neutralize the mucous secretions of the uterine mucosa.
    B) They direct the sperm to the egg through chemical messengers.
    C) They act to break down the protective barriers around the egg, allowing the sperm to penetrate.
    D) Their function is unknown.
    Answer: C
    Page Ref: 1073
  • 9
    9) Which of the following is not a germ layer?
    A) ectoderm
    B) mesoderm
    C) epiderm
    D) endoderm
    Answer: C
    Page Ref: 1081
  • 10
    10) The formation of endodermal and ectodermal germ layers occurs at ________.
    A) fertilization
    B) cleavage
    C) gastrulation
    D) blastula formation
    Answer: C
    Page Ref: 1081
  • 11
    11) Which hormone maintains the viability of the corpus luteum?
    A) estrogen
    B) progesterone
    C) human chorionic gonadotropin
    D) human placental lactogen
    Answer: C
    Page Ref: 1077
  • 12
    12) Which of the following is a highly unlikely method of producing a child?
    A) embryo transfer
    B) ectopic implantation
    C) in vitro fertilization
    D) gamete intrafallopian transfer
    Answer: B
    Page Ref: 1096
  • 13
    13) Which of the following is not a correct matching of a fetal structure with what it becomes at birth?
    A) foramen ovalefossa ovalis
    B) ductus arteriosusligamentum teres
    C) ductus venosusligamentum venosum
    D) umbilical arteriesmedial umbilical ligament
    Answer: B
    Page Ref: 1093
  • 14
    14) Implantation involves ________.
    A) placenta completion
    B) formation of germ layers
    C) fusion of egg and sperm
    D) embedding of the blastocyst in the uterine wall
    Answer: D
    Page Ref: 1076
  • 15
    15) The umbilical arteries carry ________.
    A) waste products to the placenta
    B) oxygen and food to the fetus
    C) oxygen and metabolic wastes to the placenta
    D) oxygen and waste products to the fetus
    Answer: A
    Page Ref: 1084-1085
  • 16
    16) The correct sequence of preembryonic structures is ________.
    A) zygote, blastocyst, morula
    B) zygote, morula, blastocyst
    C) blastocyst, morula, zygote
    D) morula, zygote, blastocyst
    Answer: B
    Page Ref: 1073, 1075
  • 17
    17) Which of the following is not assessed as part of the Apgar score?
    A) heart rate
    B) respiration
    C) muscle tone
    D) temperature
    Answer: D
    Page Ref: 1093
  • 18
    18) Hormones concerned with events of lactation include ________.
    A) estrogen
    B) oxytocin
    C) progesterone
    D) hCG
    Answer: B
    Page Ref: 1093-1094
  • 19
    19) Initially, the implanted embryo obtains its nutrition by ________.
    A) simple diffusion of nutrients from the uterine secretions
    B) nutrient stores in the embryonic cells
    C) the blood supply of the placenta
    D) digestion of endometrial cells
    Answer: D
    Page Ref: 1078
  • 20
    20) Onset of labor may be a result of all of the following factors except ________.
    A) secretion of oxytocin
    B) high estrogen levels
    C) aspirin and similar drugs
    D) contraction-related increased emotional and physical stress
    Answer: C
    Page Ref: 1091
  • 21
    21) Select the correct statement about fertilization.
    A) Both spermatozoa and the ovulated secondary oocyte remain viable for about 72 hours in the female reproductive tract.
    B) Millions of sperm cells are destroyed by the vagina's acidic environment.
    C) If estrogen is present, the pathway through the cervical opening is blocked from sperm entry.
    D) Once inside the uterus, most sperm cells are protected and remain viable.
    Answer: B
    Page Ref: 1072-1073
  • 22
    22) Shortly after implantation ________.
    A) maternal blood sinuses bathe the inner cell mass
    B) myometrical cells cover and seal off the blastocyst
    C) the trophoblast forms two distinct layers
    D) the embryo gastrulates (within 3 days)
    Answer: C
    Page Ref: 1077
  • 23
    23) The dorsal surface cells of the inner cell mass form ________.
    A) a structure called the embryonic disc
    B) one of the fetal membranes
    C) the primitive streak
    D) the notochord
    Answer: C
    Page Ref: 1081
  • 24
    24) Muscle tissue is formed by the ________.
    A) mesoderm
    B) ectoderm
    C) endoderm
    D) epiderm
    Answer: A
    Page Ref: 1084; Fig. 28.13
  • 25
    25) Neural tissue is formed by the ________.
    A) epiderm
    B) endoderm
    C) mesoderm
    D) ectoderm
    Answer: D
    Page Ref: 1083; Fig. 28.13
  • 26
    26) The trophoblast is mostly responsible for forming the ________.
    A) allantois
    B) archenteron
    C) placental tissue
    D) lining of the endometrium
    Answer: C
    Page Ref: 1075
  • 27
    27) The cardiovascular system of a newborn must be adjusted after the infant takes its first breath. Which of the following is also true?
    A) The foramen ovale between the atria of the fetal heart closes at the moment of birth.
    B) The ductus venosus is disconnected at the severing of the umbilical cord and all visceral blood goes into the vena cava.
    C) The urinary system is activated at birth.
    D) The ductus arteriosus constricts and is converted to the ligamentum arteriosum.
    Answer: D
    Page Ref: 1092-1093
  • 28
    28) Sperm move to the uterine tube through uterine contractions and the energy of their own flagella. What other factor is involved in sperm movement?
    A) hormonal attraction to the ova
    B) reverse peristalsis of the uterus and uterine tubes
    C) the cilia on the apex of the cells lining the endometrium
    D) the increased temperature in the vagina, which stimulates sperm motility
    Answer: B
    Page Ref: 1072-1073
  • 29
    29) At which stage of labor is the "afterbirth" expelled?
    A) dystocia
    B) expulsion
    C) placental
    D) full dilation
    Answer: C
    Page Ref: 1092
  • 30
    30) Which hormone is not produced by the placenta?
    A) human placental lactogen
    B) human chorionic thyrotropin
    C) relaxin
    D) inhibin
    Answer: D
    Page Ref: 1078
  • 31
    31) During which stage of labor is the fetus delivered?
    A) dilation stage
    B) expulsion stage
    C) placental stage
    D) gastrula stage
    Answer: B
    Page Ref: 1091
  • 32
    32) Implantation of the blastocyst is the result of all of the following except ________.
    A) phagocytosis by the trophoblast cells
    B) proteolytic enzymes produced by the trophoblast cells
    C) settling of the blastocyst onto the prepared uterine lining
    D) adherence of the trophoblast cells to the endometrium
    Answer: A
    Page Ref: 1076-1077
  • 33
    33) Cleavage as part of embryonic development is distinctive because it involves ________.
    A) cell division by mitosis with little or no growth between successive divisions
    B) the fusion of gametes
    C) splitting the cell into two separate cells
    D) meiosis
    Answer: A
    Page Ref: 1075
  • 34
    34) Which of the following is true in reference to what may pass through the placental barriers?
    A) nutrients and respiratory gases only
    B) hormones, blood cells, and nutrients
    C) nutrients, respiratory gases, wastes, and alcohol
    D) respiratory gases, hormones, nutrients, and blood cells
    Answer: C
    Page Ref: 1078
  • 35
    35) Which of the following is not usually considered a teratogen?
    A) aspirin
    B) wine
    C) thalidomide
    D) German measles
    Answer: A
    Page Ref: 1085
  • 36
    36) Derivatives of the ectoderm include ________.
    A) serosae of the ventral body cavity
    B) epithelium of the reproductive tract
    C) epithelium of the pineal and pituitary glands
    D) connective tissues
    Answer: C
    Page Ref: 1081, 1083
  • 37
    37) Derivatives of the mesoderm include ________.
    A) all nervous tissue
    B) endothelium of blood and lymph vessels
    C) glandular derivatives of the digestive tract
    D) epithelium of the digestive tract
    Answer: B
    Page Ref: 1084
  • 38
    38) Derivatives of the endoderm include ________.
    A) epithelium of the respiratory tract
    B) synovial membranes of the joints
    C) blood, bone marrow, and lymphoid tissue
    D) organs of the urogenital system
    Answer: A
    Page Ref: 1083-1084
  • 39
    39) Developmental events during weeks 9-12 include ________.
    A) sex readily detected from the genitals
    B) the cardiovascular system becoming fully functional
    C) head larger than body
    D) fetal position assumed
    Answer: A
    Page Ref: 1088; Fig. 28.1
  • 40
    40) Which of the choices below occurs if fertilization of the ovum occurs and implantation takes place?
    A) The corpus luteum is maintained until the placenta takes over its hormone-producing functions.
    B) The corpus luteum degenerates and becomes the corpus albicans.
    C) The ovarian cycle begins.
    D) Increased levels of FSH will be produced.
    Answer: A
    Page Ref: 1076-1077
  • 41
    41) Select the correct statement about the special fetal blood vessels.
    A) The distal parts of the umbilical arteries form the superior vesical arteries.
    B) The fossa ovalis becomes the foramen ovale.
    C) The umbilical vein becomes the ligamentum teres.
    D) The hepatic portal vein forms from the umbilical artery.
    Answer: C
    Page Ref: 1084-1085
  • 42
    42) Which of the following statements about the events of fertilization is not true?
    A) The two pronuclei divide.
    B) The head of the sperm forms the male pronucleus.
    C) The secondary oocyte completes the second meiotic division.
    D) Proteases and acrosin proteinases of the sperm disperse the cells of the corona radiata of the oocyte.
    Answer: A
    Page Ref: 1073
  • 43
    43) The decidua basalis is ________.
    A) destined to remain in the uterus after the birth of the infant
    B) located between the developing embryo and the myometrium
    C) not a maternal contribution to the placenta
    D) the tissue that surrounds the uterine cavity face of the implanted embryo
    Answer: B
    Page Ref: 1078; Fig. 28.1
  • 44
    If you have any questions or notice any mistakes,
    Please message me. I will try to reply within 48 hours.
    Thank you for taking the time to view my notecards!
    Good luck in your studies!