Ch.20 Cambell bio

Helpfulness: +2
Set Details Share
created 4 years ago by dblan
40,551 views
book cover
Campbell Biology
Chapter 20
updated 4 years ago by dblan
Grade levels:
11th grade
show moreless
Page to share:
Embed this setcancel
COPY
code changes based on your size selection
Size:
X
Show:
1

1) Assume that you are trying to insert a gene into a plasmid. Someone gives you a preparation of genomic DNA that has been cut with restriction enzyme X. The gene you wish to insert has sites on both ends for cutting by restriction enzyme Y. You have a plasmid with a single site for Y, but not for X. Your strategy should be to
A) insert the fragments cut with restriction enzyme X directly into the plasmid without cutting the plasmid.
B) cut the plasmid with restriction enzyme X and insert the fragments cut with restriction enzyme Y into the plasmid.
C) cut the DNA again with restriction enzyme Y and insert these fragments into the plasmid cut with the same enzyme.
D) cut the plasmid twice with restriction enzyme Y and ligate the two fragments onto the ends of the DNA fragments cut with restriction enzyme X.
E) cut the plasmid with restriction enzyme X and then insert the gene into the plasmid.

Answer: C

2

2) How does a bacterial cell protect its own DNA from restriction enzymes?
A) by adding methyl groups to adenines and cytosines
B) by using DNA ligase to seal the bacterial DNA into a closed circle
C) by adding histones to protect the double-stranded DNA
D) by forming "sticky ends" of bacterial DNA to prevent the enzyme from attaching
E) by reinforcing the bacterial DNA structure with covalent phosphodiester bonds

Answer: A

3

3) What is the most logical sequence of steps for splicing foreign DNA into a plasmid and inserting the plasmid into a bacterium?

I. Transform bacteria with a recombinant DNA molecule.
II. Cut the plasmid DNA using restriction enzymes.
III. Extract plasmid DNA from bacterial cells.
IV. Hydrogen-bond the plasmid DNA to nonplasmid DNA fragments.
V. Use ligase to seal plasmid DNA to nonplasmid DNA.

A) I, II, IV, III, V
B) II, III, V, IV, I
C) III, II, IV, V, I
D) III, IV, V, I, II
E) IV, V, I, II, III

Answer: C

4

4) A principal problem with inserting an unmodified mammalian gene into a BAC, and then getting that gene expressed in bacteria, is that
A) prokaryotes use a different genetic code from that of eukaryotes.
B) bacteria translate polycistronic messages only.
C) bacteria cannot remove eukaryotic introns.
D) bacterial RNA polymerase cannot make RNA complementary to mammalian DNA.
E) bacterial DNA is not found in a membrane-bounded nucleus and is therefore incompatible with mammalian DNA.

Answer: C

5

5) A gene that contains introns can be made shorter (but remain functional) for genetic engineering purposes by using
A) RNA polymerase to transcribe the gene.
B) a restriction enzyme to cut the gene into shorter pieces.
C) reverse transcriptase to reconstruct the gene from its mRNA.
D) DNA polymerase to reconstruct the gene from its polypeptide product.
E) DNA ligase to put together fragments of the DNA that code for a particular polypeptide.

Answer: C

6

6) Why are yeast cells frequently used as hosts for cloning?
A) They easily form colonies.
B) They can remove exons from mRNA.
C) They do not have plasmids.
D) They are eukaryotic cells.
E) Only yeast cells allow the gene to be cloned.

Answer: D

7

7) The DNA fragments making up a genomic library are generally contained in
A) BACs.
B) recombinant viral RNA.
C) individual wells.
D) DNA-RNA hybrids.
E) radioactive eukaryotic cells.

Answer: A

8

8) Yeast artificial chromosomes contain which of the following elements?
A) centromeres only
B) telomeres only
C) origin of replication only
D) centromeres and telomeres only
E) centromeres, telomeres, and an origin of replication

Answer: E

9

9) Which of the following best describes the complete sequence of steps occurring during every cycle of PCR?

1. The primers hybridize to the target DNA.
2. The mixture is heated to a high temperature to denature the double-stranded target DNA.
3. Fresh DNA polymerase is added.
4. DNA polymerase extends the primers to make a copy of the target DNA.

A) 2, 1, 4
B) 1, 3, 2, 4
C) 3, 4, 1, 2
D) 3, 4, 2
E) 2, 3, 4

Answer: A

10

10) A researcher needs to clone a sequence of part of a eukaryotic genome in order to express the sequence and to modify the polypeptide product. She would be able to satisfy these requirements by using which of the following vectors?
A) a bacterial plasmid
B) BAC to accommodate the size of the sequence
C) a modified bacteriophage
D) a human chromosome
E) a YAC with appropriate cellular enzymes

Answer: E

11

11) A student wishes to clone a sequence of DNA of ~200 kb. Which vector would be appropriate?
A) a plasmid
B) a typical bacteriophage
C) a BAC
D) a plant virus
E) a large polypeptide

Answer: C

12

12) Sequencing an entire genome, such as that of C. elegans, a nematode, is most important because
A) it allows researchers to use the sequence to build a "better" nematode, which is resistant to disease.
B) it allows research on a group of organisms we do not usually care much about.
C) the nematode is a good animal model for trying out cures for viral illness.
D) a sequence that is found to have a particular function in the nematode is likely to have a closely related function in vertebrates.
E) a sequence that is found to have no introns in the nematode genome is likely to have acquired the introns from higher organisms.

Answer: D

13

13) To introduce a particular piece of DNA into an animal cell, such as that of a mouse, you would find more probable success with which of the following methods?
A) the shotgun approach
B) electroporation followed by recombination
C) introducing a plasmid into the cell
D) infecting the mouse cell with a Ti plasmid
E) transcription and translation

Answer: B

14

14) The major advantage of using artificial chromosomes such as YACs and BACs for cloning genes is that
A) plasmids are unable to replicate in cells.
B) only one copy of a plasmid can be present in any given cell, whereas many copies of a YAC or BAC can coexist in a single cell.
C) YACs and BACs can carry much larger DNA fragments than ordinary plasmids can.
D) YACs and BACs can be used to express proteins encoded by inserted genes, but plasmids cannot.
E) All of these are correct.

Answer: C

15

15) Which of the following is used to make complementary DNA (cDNA) from RNA?
A) restriction enzymes
B) gene cloning
C) DNA ligase
D) gel electrophoresis
E) reverse transcriptase

Answer: E

16

16) Why is it so important to be able to amplify DNA fragments when studying genes?
A) DNA fragments are too small to use individually.
B) A gene may represent only a millionth of the cell's DNA.
C) Restriction enzymes cut DNA into fragments that are too small.
D) A clone requires multiple copies of each gene per clone.
E) It is important to have multiple copies of DNA in the case of laboratory error.

Answer: B

17

17) Pax-6 is a gene that is involved in eye formation in many invertebrates, such as Drosophila. Pax-6 is found as well in vertebrates. A Pax-6 gene from a mouse can be expressed in a fly and the protein (PAX-6) leads to a compound fly eye. This information suggests which of the following?
A) Pax-6 genes are identical in nucleotide sequence.
B) PAX-6 proteins have identical amino acid sequences.
C) Pax-6 is highly conserved and shows shared evolutionary ancestry.
D) PAX-6 proteins are different for formation of different kinds of eyes.
E) PAX-6 from a mouse can function in a fly, but a fly's Pax-6 gene cannot function in a mouse.

Answer: C

18

18) Why are BACs preferred today rather than bacteriophages for making genomic libraries?
A) The BAC carries more DNA.
B) The BAC can carry entire genes and their regulatory elements.
C) Larger BACs are easier to store.
D) The BAC can carry entire genes and their regulatory elements, and larger BACs are easier to store.
E) The BAC carries more DNA, the BAC can carry entire genes and their regulatory elements, and larger BACs are easier to store.

Answer: E

19

19) The reason for using Taq polymerase for PCR is that
A) it is heat stable and can withstand the temperature changes of the cycler.
B) only minute amounts are needed for each cycle of PCR.
C) it binds more readily than other polymerases to primer.
D) it has regions that are complementary to primers.
E) All of these are correct.

Answer: A

20

20) Why might a laboratory be using dideoxy nucleotides?
A) to separate DNA fragments
B) to clone the breakpoints of cut DNA
C) to produce cDNA from mRNA
D) to sequence a DNA fragment
E) to visualize DNA expression

Answer: D

21

21) In order to identify a specific restriction fragment using a probe, what must be done?
A) The fragments must be separated by electrophoresis.
B) The fragments must be treated with heat or chemicals to separate the strands of the double helix.
C) The probe must be hybridized with the fragment.
D) The fragments must be separated by electrophoresis and the fragments must be treated with heat or chemicals to separate the strands of the double helix.
E) The fragments must be separated by electrophoresis, the fragments must be treated with heat or chemicals to separate the strands of the double helix, and the probe must be hybridized with the fragment.

Answer: E

22

22) Which of the following modifications is least likely to alter the rate at which a DNA fragment moves through a gel during electrophoresis?
A) altering the nucleotide sequence of the DNA fragment
B) methylating the cytosine bases within the DNA fragment
C) increasing the length of the DNA fragment
D) decreasing the length of the DNA fragment
E) neutralizing the negative charges within the DNA fragment

Answer: A

23

23) DNA fragments from a gel are transferred to a nitrocellulose paper during the procedure called Southern blotting. What is the purpose of transferring the DNA from a gel to a nitrocellulose paper?
A) to attach the DNA fragments to a permanent substrate
B) to separate the two complementary DNA strands
C) to transfer only the DNA that is of interest
D) to prepare the DNA for digestion with restriction enzymes
E) to separate out the PCRs

Answer: A

24

24) DNA microarrays have made a huge impact on genomic studies because they
A) can be used to eliminate the function of any gene in the genome.
B) can be used to introduce entire genomes into bacterial cells.
C) allow the expression of many or even all of the genes in the genome to be compared at once.
D) allow physical maps of the genome to be assembled in a very short time.
E) dramatically enhance the efficiency of restriction enzymes.

Answer: C

25

25) Which of the following describes the transfer of polypeptide sequences to a membrane to analyze gene expression?
A) Southern blotting
B) Northern blotting
C) Western blotting
D) Eastern blotting
E) RT-PCR

Answer: C

26

26) Which of the following uses reverse transcriptase to make cDNA followed by amplification?
A) Southern blotting
B) Northern blotting
C) Western blotting
D) Eastern blotting
E) RT-PCR

Answer: E

27

27) RNAi methodology uses double-stranded pieces of RNA to trigger a breakdown or blocking of mRNA. For which of the following might it more possibly be useful?
A) to raise the rate of production of a needed digestive enzyme
B) to decrease the production from a harmful gain-of-function mutated gene
C) to destroy an unwanted allele in a homozygous individual
D) to form a knockout organism that will not pass the deleted sequence to its progeny
E) to raise the concentration of a desired protein

Answer: B

28

28) A researcher has used in vitro mutagenesis to mutate a cloned gene and then has reinserted this into a cell. In order to have the mutated sequence disable the function of the gene, what must then occur?
A) recombination resulting in replacement of the wild type with the mutated gene
B) use of a microarray to verify continued expression of the original gene
C) replication of the cloned gene using a bacterial plasmid
D) transcription of the cloned gene using a BAC
E) attachment of the mutated gene to an existing mRNA to be translated

Answer: A

29

29) Which of the following techniques used to analyze gene function depends on the specificity of DNA base complementarity?
A) Northern blotting
B) use of RNAi
C) in vitro mutagenesis
D) in situ hybridization
E) restriction fragment analysis

Answer: C

30

30) Silencing of selected genes is often done using RNA interference (RNAi). Which of the following questions would not be answered with this process?
A) What is the function of gene 432 in this species of annelid?
B) What will happen in this insect's digestion if gene 173 is not able to be translated?
C) Is gene HA292 responsible for this disorder in humans?
D) Will the disabling of this gene in Drosophila and in a mouse cause similar results?
E) Is the gene on Drosophila chromosome 2L at this locus responsible for part of its production of nitrogen waste?

Answer: C

31

31) In large scale, genome-wide association studies in humans, correlation is sought between
A) lengthy sequences that might be shared by most members of a population.
B) single nucleotide polymorphisms found only in persons with a particular disorder.
C) single nucleotide polymorphisms found in families with a particular introns sequence.
D) single nucleotide polymorphisms in two or more adjacent genes.
E) large inversions that displace the centromere.

Answer: B

32

32) For a particular microarray assay (DNA chip), cDNA has been made from the mRNAs of a dozen patients' breast tumor biopsies. The researchers will be looking for
A) a particular gene that is amplified in all or most of the patient samples.
B) a pattern of fluorescence that indicates which cells are overproliferating.
C) a pattern shared among some or all of the samples that indicates gene expression differing from control samples.
D) a group of cDNAs that act differently from those on the rest of the grid.
E) a group of cDNAs that match those in non-breast cancer control samples from the same population.

Answer: C

33

33) Which of the following is most closely identical to the formation of twins?
A) cell cloning
B) therapeutic cloning
C) use of adult stem cells
D) embryo transfer
E) organismal cloning

Answer: E

34

34) In 1997, Dolly the sheep was cloned. Which of the following processes was used?
A) use of mitochondrial DNA from adult female cells of another ewe
B) replication and dedifferentiation of adult stem cells from sheep bone marrow
C) separation of an early stage sheep blastula into separate cells, one of which was incubated in a surrogate ewe
D) fusion of an adult cell's nucleus with an enucleated sheep egg, followed by incubation in a surrogate
E) isolation of stem cells from a lamb embryo and production of a zygote equivalent

Answer: D

35

35) Which of the following problems with animal cloning might result in premature death of the clones?
A) use of pluripotent instead of totipotent stem cells
B) use of nuclear DNA as well as mtDNA
C) abnormal regulation due to variant methylation
D) the indefinite replication of totipotent stem cells
E) abnormal immune function due to bone marrow dysfunction

Answer: C

36

36) Reproductive cloning of human embryos is generally considered unethical. However, on the subject of therapeutic cloning there is a wider divergence of opinion. Which of the following is a likely explanation?
A) Use of adult stem cells is likely to produce more cell types than use of embryonic stem cells.
B) Cloning to produce embryonic stem cells may lead to great medical benefits for many.
C) Cloning to produce stem cells relies on a different initial procedure than reproductive cloning.
D) A clone that lives until the blastocyst stage does not yet have human DNA.
E) No embryos would be destroyed in the process of therapeutic cloning.

Answer: B

37

37) Which of the following is true of embryonic stem cells but not of adult stem cells?
A) They can differentiate into many cell types.
B) They make up the majority of cells of the tissue from which they are derived.
C) They can continue to replicate for an indefinite period.
D) They can provide enormous amounts of information about the process of gene regulation.
E) One aim of using them is to provide cells for repair of diseased tissue.

Answer: B

38

38) A researcher is using adult stem cells and comparing them to other adult cells from the same tissue. Which of the following is a likely finding?
A) The cells from the two sources exhibit different patterns of DNA methylation.
B) Adult stem cells have more DNA nucleotides than their counterparts.
C) The two kinds of cells have virtually identical gene expression patterns in microarrays.
D) The nonstem cells have fewer repressed genes.
E) The nonstem cells have lost the promoters for more genes.

Answer: A

39

39) In animals, what is the difference between reproductive cloning and therapeutic cloning?
A) Reproductive cloning uses totipotent cells, whereas therapeutic cloning does not.
B) Reproductive cloning uses embryonic stem cells, whereas therapeutic cloning does not.
C) Therapeutic cloning uses nuclei of adult cells transplanted into enucleated nonfertilized eggs.
D) Therapeutic cloning supplies cells for repair of diseased or injured organs.

Answer: D

40

40) As genetic technology makes testing for a wide variety of genotypes possible, which of the following is likely to be an increasingly troublesome issue?
A) use of genotype information to provide positive identification of criminals
B) using technology to identify genes that cause criminal behaviors
C) the need to legislate for the protection of the privacy of genetic information
D) discrimination against certain racial groups because of major genetic differences
E) alteration of human phenotypes to prevent early disease

Answer: C

41
card image

The DNA profiles that follow represent four different individuals.

41) Which of the following statements is consistent with the results?
A) B is the child of A and C.
B) C is the child of A and B.
C) D is the child of B and C.
D) A is the child of B and C.
E) A is the child of C and D.

Answer: B

42

42) Which of the following statements is most likely true?
A) D is the child of A and C.
B) D is the child of A and B.
C) D is the child of B and C.
D) A is the child of C and D.
E) B is the child of A and C.

Answer: B

43

43) Which of the following are probably siblings?
A) A and B
B) A and C
C) A and D
D) C and D
E) B and D

Answer: D

44

A eukaryotic gene has "sticky ends" produced by the restriction endonuclease EcoRI. The gene is added to a mixture containing EcoRI and a bacterial plasmid that carries two genes conferring resistance to ampicillin and tetracycline. The plasmid has one recognition site for EcoRI located in the tetracycline resistance gene. This mixture is incubated for several hours, exposed to DNA ligase, and then added to bacteria growing in nutrient broth. The bacteria are allowed to grow overnight and are streaked on a plate using a technique that produces isolated colonies that are clones of the original. Samples of these colonies are then grown in four different media: nutrient broth plus ampicillin, nutrient broth plus tetracycline, nutrient broth plus ampicillin and tetracycline, and nutrient broth without antibiotics.

44) Bacteria that contain the plasmid, but not the eukaryotic gene, would grow
A) in the nutrient broth plus ampicillin, but not in the broth containing tetracycline.
B) only in the broth containing both antibiotics.
C) in the broth containing tetracycline, but not in the broth containing ampicillin.
D) in all four types of broth.
E) in the nutrient broth without antibiotics only.

Answer: D

45

45) Bacteria containing a plasmid into which the eukaryotic gene has integrated would grow in
A) the nutrient broth only.
B) the nutrient broth and the tetracycline broth only.
C) the nutrient broth, the ampicillin broth, and the tetracycline broth.
D) all four types of broth.
E) the ampicillin broth and the nutrient broth.

Answer: E

46

46) Bacteria that do not take up any plasmids would grow on which media?
A) the nutrient broth only
B) the nutrient broth and the tetracycline broth
C) the nutrient broth and the ampicillin broth
D) the tetracycline broth and the ampicillin broth
E) all three broths

Answer: A

47

A group of six students has taken samples of their own cheek cells, purified the DNA, and used a restriction enzyme known to cut at zero, one, or two sites in a particular gene of interest.

47) Why might they be conducting such an experiment?
A) to find the location of this gene in the human genome
B) to prepare to isolate the chromosome on which the gene of interest is found
C) to find which of the students has which alleles
D) to collect population data that can be used to assess natural selection
E) to collect population data that can be used to study genetic drift

Answer: C

48

48) Their next two steps, in order, should be
A) use of a fluorescent probe for the gene sequence, then electrophoresis.
B) electrophoresis of the fragments followed by autoradiography.
C) electrophoresis of the fragments, followed by the use of a probe.
D) use of a ligase that will anneal the pieces, followed by Southern blotting.
E) use of reverse transcriptase to make cDNA, followed by electrophoresis.

Answer:C

49

49) Analysis of the data obtained shows that two students each have two fragments, two students each have three fragments, and two students each have one only. What does this demonstrate?
A) Each pair of students has a different gene for this function.
B) The two students who have two fragments have one restriction site in this region.
C) The two students who have two fragments have two restriction sites within this gene.
D) The students with three fragments are said to have "fragile sites."
E) Each of these students is heterozygous for this gene.

Answer: B

50

50) Which of the following tools of recombinant DNA technology is incorrectly paired with its use?
A) restriction enzymeanalysis of RFLPs
B) DNA ligasecutting DNA, creating sticky ends of restriction fragments
C) DNA polymerasepolymerase chain reaction to amplify sections of DNA
D) reverse transcriptaseproduction of cDNA from mRNA
E) electrophoresisseparation of DNA fragments

Answer:B

51

51) Plants are more readily manipulated by genetic engineering than are animals because
A) plant genes do not contain introns.
B) more vectors are available for transferring recombinant DNA into plant cells.
C) a somatic plant cell can often give rise to a complete plant.
D) genes can be inserted into plant cells by microinjection.
E) plant cells have larger nuclei.

Answer: C

52

52) A paleontologist has recovered a bit of tissue from the 400-year-old preserved skin of an extinct dodo (a bird). To compare a specific region of the DNA from the sample with DNA from living birds, which of the following would be most useful for increasing the amount of dodo DNA available for testing?
A) RFLP analysis
B) polymerase chain reaction (PCR)
C) electroporation
D) gel electrophoresis
E) Southern blotting

Answer:B

53

53) DNA technology has many medical applications. Which of the following is not done routinely at present?
A) production of hormones for treating diabetes and dwarfism
B) production of microbes that can metabolize toxins
C) introduction of genetically engineered genes into human gametes
D) prenatal identification of genetic disease alleles
E) genetic testing for carriers of harmful alleles

Answer: C

54

54) In recombinant DNA methods, the term vector can refer to
A) the enzyme that cuts DNA into restriction fragments.
B) the sticky end of a DNA fragment.
C) a SNP marker.
D) a plasmid used to transfer DNA into a living cell.
E) a DNA probe used to identify a particular gene.

Answer: D

55

55) Which of the following would not be true of cDNA produced using human brain tissue as the starting material?
A) It could be amplified by the polymerase chain reaction.
B) It could be used to create a complete genomic library.
C) It was produced from mRNA using reverse transcriptase.
D) It could be used as a probe to detect genes expressed in the brain.
E) It lacks the introns of the human genes.

Answer: B